Virtuális Erőmű Program 

Mit jelent a Virtuális Erőmű Program?

A Virtuális Erőmű Program – az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázattal szorosan együttműködve – a vállalkozások energiahatékonyságának előmozdítását célozza meg. A kezdeményezés fő célja az energiatudatos- és energiahatékony vállalatok felkutatása és díjazása mellett az, hogy három éven belül a magyarországi kkv szektor, valamint a nagyvállalatok jelentős százaléka elnyerje az „Energiatudatos vállalat” címet.

Hogyan lehet csatlakozni a programhoz?  

A programba minden, Magyarországon fogyasztási hellyel rendelkező vállalat részt vehet. Első lépésben a vállalatok energiatudatosságának felmérése történik meg. Ez egy átfogó kérdőív alapján történik, amely nemcsak a jelenlegi állapot és az esetlegesen rendelkezésre álló rejtett erőforrások felmérésére alkalmas, de a vállalások megtételére is. A kérdőív keretében az alábbi 6 pontban vizsgálják a vállalatok energiamenedzsment elemeit:

1. Az energiahatékonyság beépülése a szervezet irányítási rendszerébe

2. Méréseken alapuló döntéshozatal az energiamenedzsmentben

3. Az energia tudatos beszerzése, a piaci lehetőségek kihasználása

4. Energiahatékonysági célok és akciótervek

5. Megfelelő erőforrások biztosítása a célok eléréséhez

6. Az eredmények számszerűsítése és demonstrálása

Mindezek alapján kerül kiosztásra az Energiatudatos Vállalat díj. Egy év elteltével ismét elvégzik az állapotfelmérést, és összehasonlítják a vállalt és az elért fejlődést. A kérdőív kitöltésében akkreditált vállalati tanácsadóként a Get Energy Magyarország Kft. munkatársai segítik a vállaltokat a vállalások megtételében.

Milyen szintjei vannak a Pályázatnak?  

A pályázatban résztvevő cégeket több szinten díjazza a Virtuális Erőmű Program.

1. érdeklődő cégek

2. energia tudatos cégek

3. energia hatékony cégek

4. példakép vállalatok

Ki lehet energiatudatos vállalat?  

A Pályázatban részt vevő vállalkozások az értékelő kérdőív kitöltését követően kezdeményezhetik az „Energiatudatos Vállalat” cím megszerzését. A kérdőív kitöltésében akkreditált vállalati tanácsadóként a Get Energy Magyarország Kft. munkatársai segítséget nyújt. A vállalások egy évre szólnak, ennek leteltével a Program auditorával áttekintik a vállalások teljesítését, illetve lehetőség van újabb egy évre szóló vállalást tenni. A kötelezettségvállalást követően a vállalat megkapja az „Energiatudatos Vállalat” címet, amelynek logóját használhatja.

Ki lehet energia hatékony vállalat?  

A Pályázat szempontjából „Energiahatékony Vállalatnak” az a vállalkozás minősül, amely saját energiatudatosságának megteremtésén túl olyan energiahatékonysági beruházásokat valósít meg, amely igazolhatóan, nagymértékben hozzájárul energiafogyasztásának csökkenéséhez. A díj megszerzésének feltétele, hogy a vállalkozás az „Energiatudatos Vállalat” cím elnyeréséhez szükséges eljárás lefolytatását követően bemutassa energiahatékonysági projektjeit. A projektek eredményeként létrejövő energia megtakarítást akkreditált auditorok ellenőrzik. A vállalat auditorok segítségével összeállítja a projektről szóló beszámolót (sikertörténetet), amely a Virtuális Erőmű honlapján bemutatásra kerül. Az „Energiahatékony Vállalat” díj átadására 2012. március 6-án a nemzetközi energiatakarékossági világnapon ünnepélyes keretek között az Országházban kerül sor. A vállalkozás ekkor kap jogot az „Energiahatékony Vállalat” díj logójának használatára. A logóban megjelenik a cím megszerzésének éve, de annak használata nem időhöz kötött.

Milyen előnye származik egy vállalkozásnak abból, ha Energiatudatos Vállalattá válik?  

A díjjal nemcsak egy jól használható védjegyhez, azaz egy kiváló marketing eszközhöz jutnak a vállalatok, de a jövőben várhatóan pályázati-és beszállítói lehetőségek és egyéb állami ösztönzők is fognak hozzá kapcsolódni.

Mikor kapja meg a vállalatom a Virtuális Erőmű Programban elért címét?  

Az „Energiatudatos Vállalat” cím és „Energiahatékony Vállalat” díj átadására minden évben március 6-án, a nemzetközi energiatakarékossági világnapon, ünnepélyes keretek között az Országházban kerül sor.